Gambiya’da Ramazan ayı geldiğinde evlerde hazırlıklar başlar. Ev hanımları evde temizliğe, alışveriş yapmaya ve mutfakta hazırlıklara başlar.
Ramazan ve bayramda içimi büyük bir sevinç kaplar çünkü ailemdeki herkesin bir arada olduğu tek zaman bu zamandır. Normalde biz çok misafirperveriz ama Ramazan ayında daha da misafirperver oluruz.
Ramazan ayı gelmeden af dilemeye ve birbirimizi tebrik etmeye başlarız. Sahur vaktinde evdekileri genelde anneler uyandırır ve evdekilerle hep birlikte sofraya oturulur. .Ramazan, iftar vakitlerinde akrabalarımızı, dostlarımızı ve mahallemizdeki komşularımızı misafir ederiz. İftarda özel ve geleneksel yemekler hazırlanır.
Ezan okunduğunda ilk olarak hurma ,şu ya da ekmek yenir. Namaz kıldıktan sonra ailecek geleneksel yemekler yenir. Örneğin “Yaşa”, ” Domoda”, “Benachin” en sevdiğim geleneksel yemeklerdir. Özel yiyeceklerimiz de vardır. Mesela “Baobab” ve “Wonjo”.
İftar yenir yenmez bütün evlerin erkekleri mahallelere ve mescidlere gider. Oraya herkes kendi yemeklerini getirir ve paylaşır. Çünkü Ramazan paylaşımı budur. Ondan sonra teravih namazına gidilir. Bazı erkekler gider ama bazıları da evlerindeki kadınlara namazda imamlık yapmak için evde kalırlar.
Ramazanın 20 gününü böyle geçiriyoruz ama son 10 gün daha erken kalkıyoruz ve camiye gidip hep birlikte namaz kılıyoruz. Gambiya’ da Ramazan ayı çok güzel geçer ve birbirimize yardımcı oluruz.
By: Channeh Camara, Biyomedikal Mühendisliği, Kocaeli Üniversitesi
Leave a Reply